Editie 2012

Rabo Volksfeeststemming verjaagt recessiespook

We leven in een tijd van recessie . Een stroom van negatieve berichten over besparingen, subsidiestop, prijs- en belastingverhogingen dendert over ons heen. De broekriem moet nog strakker en dat noopt ons om er weer een extra gaatje in te ponsen. Het RABO VOLKSFEEST  beleefde afgelopen weekend haar 30e editie.  In al die afgelopen jaren heeft dit  evenement bewezen dat het bestand is tegen de conjuncturele schommelingen in de economie  en de steeds sneller  veranderende maatschappij.  Het is een feit dat de mens dan af en toe een verzetje nodig heeft om even de zorg van alledag aan de kant te schuiven en zich eens heerlijk te baden in een sfeer van gezelligheid, gemoedelijkheid en “overdaad”.

Nu, dat hebben we afgelopen weekend mogen meemaken. Deze 30e editie van het RABO VOLKSFEEST was er eentje om in te lijsten. Met de goed weer berichten als welkome voorbode, werd afgelopen zaterdag met een gerust hart en veel elan  gestart met het de opbouw van tenten  buffetten, bühne en marktkramen. Op het moment dat het Jeu de Boules toernooi rond zes uur officieel werd geopend was het Raadhuisplein  omgetoverd in een uitnodigend feestterrein. Dit dankzij de toestekende  handen van de vele vrijwilligers, waarvan  sommigen al 30 jaar van de partij zijn. Hulde !!!

Het jeu de boules toernooi als voornaamste ingrediënt van de Franse avond was ook dit jaar weer bijzonder spannend. Liefst … 18  …   triplettes gingen de sportieve strijd aan, en onder het genot van een glas wijn en een overheerlijk kaasplankje met stokbrood werd er tijdens de wedstrijd en  na het bekendmaken van de winnaars, het verloop van onderlinge partijen geanalyseerd. Met dank aan enkele leden van Jeu de Boules vereniging “Vendel”, liep organisatorisch alles vlekkeloos. Wanneer de geworpen boules niet altijd perfect deden wat verwacht werd, dan hoorde men wel eens Frans binnensmonds gemompel, zoals Milliard of Nondetenue. Maar mischien dat men hiermee ook nog een beetje zinspeelde op het miljarden tekort of het gevoel dat we helemaal uitgekleed worden door de regering. De avond werd echter in opperbeste stemming afgesloten, mede door de gedachte dat het grote spektakel op de zondag nog moest losbarsten.

En een spektakel werd het. Al vroeg in de morgen waren de markt- en eetkramen bezet. Dat was ook hoognodig, want mede gelokt door het  vrolijke zonnetje en de hemelsblauwe lucht, kwam er een grote stroom van belangstellenden op gang. Er werden goede zaken gedaan, niet alleen door professionele marktlieden, maar zeker ook op de VV Keer rommelmarktlocatie. Deze rommelmarkt blijft toch uniek. Men mag hier met recht het woord snuffelmarkt aan koppelen. Op geen enkele rommelmarkt in de wijde regio ziet men  zulk een gezellige interactie tussen koper en verkoper, in een steeds groter wordende “rommelende” chaos.  Ook op deze markt zetten zich al decennia lang een aantal vrijwilligers in, die door hun verkregen feeling het vak tot in de toppen van de vingers beheersen. Chapeau!!

Van al dat geloop en gehandel werd de keel dorstig  en de maag knorrig,  Diverse eetkramen boden een keur aan culinaire varianten, waarvan gretig werd geconsumeerd.  Men hoorde wel eens de vraag , waar is de bonnenwagen? , maar het grote drankbuffet was onmogelijk te missen. Al tijdens het optreden van fanfare St .Blasius en de drumband   zat de stemming er al zodanig in, dat de prachtige schilderijen, die te bewonderen waren op de,  tot Kunstmarkt omgetoverde,  binnenplaats van de Meussenhof, op de Marsmuziek mee begonnen te deinen.

Onze   medewerkers die het buffet gratis,  belangeloos maar zeker niet voor niks  bemanden hebben zoals ieder jaar weer, een goed werk verricht (daar moet op gedronken worden).
Dat kon men proeven aan een met zorg  geschonken glaasje bier, met  een juist afgestemde en verkoelende temperatuur.

Toen de grote coryfeeën en vertolkers van het Limburgse lied optraden, tegen een werkelijk professioneel  decor van een muur met namen  van sponsoren, werd er enthousiast meegezongen en gingen de armen spontaan de lucht in. Toen tegen negen uur, half tien de laatste kletskes werden opgedronken kwam het bewijs dat men de recessie voor even had gelaten voor wat het was.
Sommigen merkten het al op de avond zelf, anderen zullen er de komende tijd wat last of misschien wel plezier van krijgen. De welbekende voorheen benoemde broekriem moest door sommigen twee gaatjes losser worden gemaakt. Wat maakt het ook uit. Wij allen kunnen mede door het Rabo Volksfeest en mede door uw enthousiasme en aanwezigheid er weer een vol jaar tegenaan. Want de 31e editie komt er aan. Die zekerheid geven we u en wel op 10 en 11 augustus 2013.

Rest ons als organiserend comité, namens de VV Keer u bedanken: alle Sponsoren, alle vrijwilligers en eenieder, die van dit  feest een geweldige happening heeft gemaakt. Met de wens dat wij ook in de komende jaren een beroep mogen doen op uw steun en enthousiasme.